Post Info TOPIC: parodontoza
tina

Date:
parodontoza
Permalink Closed


Dn. Doctor,

am 28 de ani, si am fost la mai multi dr. stomatologi care m-au informat ca sufar de parodontoza. Am deja niste masele care mi se misca destul de serios. Am fost sfatuita sa fac o pretatie pt. implant de bio-oss. V-as fi recunoscatoare dc. mi-ati da detalii despre aceasta boala, despre respectiva operatie si ce implica ea.
ma multumesc anticipat.
PS: adresa mea de e-mail este tinabanica@k.ro saua tanab2002ro@yahoo.com

__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed

 Operatia cu aditie de os este destul de dificila si trebuie facuta doar de un medic chirurg. Tinand cont de boala parodontala de care suferiti nu va garanta nici un medic stomatolog de succesul implantului in timp. In functie de caz implante in boala parodontala nu se fac. O sa va raspund in e-mail mai detaliat. 


Am nevoie de informatii detaliate ( nr. de dinti prezenti, numar de dinti mobili, pungi parodontale, etc), iar acest lucru se poate face doar in urma unui consult stomatologic.


 Voi incerca sa va dau unele informatii generale referitoare la boala parodontala.



__________________
tina

Date:
Permalink Closed

Raspunsul dvs. a venit foarte promt, va multumesc. Da, respectiva operatie va avea loc intr-un spital la sectia de chirurgie maxilo-faciala. Cu toate acestea mi s-a spus ca este foarte posibil sa pierd cativa molari. Sunt 3 care se misca un pic cam tare; nu stiu in schimb nimic despre pungi parodontale, nu mi s-a spus nimic despre asta. Ma intreb daca dupa aditia de os voi mai avea probleme. Si cat de dificila este operatia respectiva. Si am o mare dilema (posibil stupida) cum se "lipeste" gingia la loc dupa operatie.
cu multumiri, tina :)

__________________
tina

Date:
Permalink Closed

oh, am uitat un "amanunt", am toti dintii, maselel, exceptand molarii de minte (2 se sus si unul de jos) care sunt inclusi.
Stiti cumva ce ar putea provoca ata boala?

__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed

  "Si am o mare dilema (posibil stupida) cum se "lipeste" gingia la loc dupa operatie.
cu multumiri, tina :)"  

  Gingia se prinde dupa operatie la fel ca orice alta "rana". Medicul chirurg va apropia marginile plagii si le va prinde cu fire de sutura, care vor fi indepartate la o saptamana dupa operatie.


  Locul in care se desfasura operatia era foarte important. Cel mai bine ar trebui sa cereti lamuriri medicului chirurg care va face operatia, el stie cel mai bine tipul de boala parodontala de care suferiti si cum trebuie tratata.


 



__________________
tina

Date:
Permalink Closed

merci mult de informatii. voi merge saptamana viitoare sa consult medicii de la facultatea de stomatologie, de la sectia de parontologie.
mai am o mica intrebare. Chirurgul care mi-a recomandat operatia mi-a spus ceva de emdogain gel. Stiti ceva de acest produs?

__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed


   Emdogain-ul stimulează refacerea tesuturilor parodontale: cement acelular, tesut parodontal functional, os alveolar.


   Emdogain-ul este rezultatul cercetărilor întreprinse la mijlocul anilor 1980, în cadrul Departamentului de Patologie Orală a Institutului Karolinska din Stockholm. Emdogain este o matrice proteică (amelogenină) ce se constituie ca element de bază în regenerarea tisulară, functională a jonctiunilor periodontale, la pacientii suferinzi de parodontite marginale cronice profunde, în faze avansate.


   Se comercializează în două flacoane: vehiculul lichid si amelogenina sub formă de pulbere obtinută prin liofilizare; prin amestecul lor rezultă un gel vâscos ce se introduce în zona de defect rămasă în cursul operatiei cu lambou.


   Emdogain-ul este resorbit în cursul proceselor de vindecare în mod natural, lăsând un reziduu de matrice proteică pe suprafata rădăcinii. Acest strat insolubil stimulează celulele formatoare de cement de a se dezvolta si de a înconjura rădăcina. Suprafata nou creată se constituie ca o nouă interfată ce previne proliferarea epiteliului înspre rădăcină. La două săptămâni după aplicare, 75 % din suprafata rădăcinii acoperită de dentină se colonizează cu cementoblasti. După formarea cementului, refacerea ligamentelor periodontale si a osului alveolar este foarte rapidă.



__________________
Dr. Sebastian Stoica

Date:
Permalink Closed

Boala parodontala este o afectiune care intereseaza tesutul dintre dinte si os.Este o boala infectioasa...In momentul disparitiei dintelui afectat dispare si elementul care intretine boala..evident local..Deci,daca nu exista dinte nu exista boala parodontala!In acest caz,in functie de cantitatea de os ramasa dupa disparitia dintelui respectiv,se poate aplica cu succes un implant...


Ca si alternativa de tratament in parodontopatie exista vaccinul stafilococic...cu rezultate f bune in multe cazuri...Pentru detalii contactati Dr.Oreste Gheorghe. Succes..



__________________
ana popa

Date:
Permalink Closed

Buna,
Nu sint medic, sint pacient. Sufar de aceeasi paradentoza pacatoasa. Mi se misca violent cele 4 masele care, mi-a explicat un medic stomatolog, sint cele mai bine fixate din intregul maxilar.De 3 ani ma tot chinui sa tin boala pe loc.
Anul asta am avut noroc. Am dat peste un medic foarte bun care a pornit o lupta sustinuta impotriva paradentozei. Si s-a luptat foarte atre sa-mi salveze o masea care era aproape de extractie. Dupa 2-3 luni de cind am facut lucrarea pentru salvarea primei masele pot sa spun ca nu se mai misca decit abia perceptibil (daca exista aceasta exprimare, daca nu, ma scuzi). Ligamentele care tin de fapt maseaua incep sa se refaca. Am facut acelasi tratament pentru inca 2 dintre maselele care se miscau. Cea de-a patra s-a fixat singura in momentul in care mi-a fost scaosa maseaua de minte de linga ea.
Ce mi-a dat incredere in stamatologul meu? (dupa ce am parasit vreo 4)
Mi-a explicat, pe intelesul meu, ce se intimpla de pleaca maselele din loc. Si pentru ca stiu prin ce treci am sa-t povestesc si tie. Poate te ajuta.
Intre gingie si dinte, os si dinte, se afla un strat de 0.1 mm (sau asa ceva) unde se afla ligamentele care fixeaza maselele. Tot in zona, exista multe vase de singe care oxigeneaza aceste ligamente. vase de singe care vin prin os, prin gingie strabat acest strat si intra si in masea. In cazul in care paradentoza se instaleaza, singele nu mai ajunge in aceasta zona. Ca urmare nu mai este oxigenata. ligamentele se distrug. Gingia practic putrezeste. in jurul maselei nu mai exista decit gingie moarta. Si normal, fara ligamentele respective, maselele pleaca din loc.
Ei bine. Aceasta este o explicatie pentru necunoscatori ca mine. Care nu stiu si nu retin termeni medicali.
Si ce mi-a propus stomatologul meu?
Sa facem obturatie de canale la maselele afectate. Sa nu mai existe vase de singe care sa intre in masea. Sa chiuretam gingia pentru inlaturarea zonei moarte. Si sa speram ca vasele de singe isi vor concentra atentia asupra zonei de ligamente, le va oxigena si ele se vor reface si vor fixa maseaua. Iti dai seama ca am acceptat pe loc. Si, dupa citeva saptamini, masele nu se mai misca aproape deloc. Bineinteles ca igiena este foarte stricta. Am folosit si un preparat cu antibiotic. Apa de gura, periat sanatos, masaj al gingiilor zilnic. Detartraj profesional. Gingia a inceput sa se refaca si ea. Nu mai pleaca de pe dinti la prima atingere.
Nu spun ca aceasta metoda este cea mai buna (fiecare organism reactioneaza diferit) dar o alta experienta cred ca te poate ajuta. Eventual iti poti intreba stomatologul.
Asa ca poti sa incerci sa-ti salvezi maselele fara se te gindesti deja la implanturi si extractii. Abia adupa ce am scris toata aceasta poveste am observat ca mesajele tale erau din decembrie 2005. Au trecut citeva luni. Sper sa te mai intereseze. O sa ti-l trimit si pe mail.
Succes

__________________
carmen marinescu

Date:
Permalink Closed

 


salut !!


tocmai am venit de la dentist si nu ma mai pot opri din plins de citeva ore bune - de cind mi-a spus ca am paradentoza si ca o sa imi pierd toti dintii ! spune-mi care este medicul care te-a tratat, de unde esti, te implor ajuta-ma ! Numarul meu de telefon este 0744/538.700 si adresa de mail carmenmarinescu@yahoo.com


multumesc din suflet si astept cu disperare un semn de la tine



__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed


"tocmai am venit de la dentist si nu ma mai pot opri din plins de citeva ore bune - de cind mi-a spus ca am paradontoza si ca o sa imi pierd toti dintii !"


 Trebuie depistat tipul de parodontita, cauza care a provocat-o, stadiul in care se afla. In urma unor tratamente complexe problema dumneavoastra v-a fi rezolvata.



__________________
Elena

Date:
Permalink Closed

Stimate domnule doctor,

Am 44 de ani si cam de un an am fost diagnosticata cu parodontopatie. Mi s-a spus ca este de natura traumatica, avand in partea stanga o lucrare de portelan pusa prost, supragingival, cu aprox 2 mm mai inalta decat ar fi trebuit. Lucrarea  mi-a schimbat ocluzia, a distrus ligamentele dintilor maxilari opusi, am pierdut ctiva molari, iar la frontali a aparut mobilitatea datorita resorbtiei osoase (sper ca m-am exprimat bine). Dupa un an tratamente si 3 luni de tratament cu Pericare (care a imbunatatit mult situatia gingiei), evident in paralel cu eliminarea contactelor premature si extractia dintilor irecuperabili (din fericire aflati in partea posterioara, am ajuns la operatie cu lambou la dintii frontali din partea de jos.
Din pacate locuiesc in Zalau, oras in care nu exista chirurgi de specialitate. Exista in schimb un cabinet particular care coopereaza cu un chirurg de la Clinica de Chirurgie Oro-maxilo-faciala din Cluj. Nu voi spune numele acestui domn chirurg, din motive pe care le veti intelege.
Acest domn chirurg vine o data pe saptamana in Zalau, cu materialele necesare operatiilor pe care le are programate si lucreaza pana seara tarziu..
La consultatia preliminara d-l doctor mi-a dat de ales intre o operatie cu lambou simpla (ieftina) si una cu aditie de os artificial si membrana resorbabila (din motive financiare, bineinteles). Am optat pentru operatie cu aditie de os si membrana.

Ghinionul a facut ca in timpul operatiei sa se produca un incident. Pe scurt, operatia  s-a desfasurat in felul urmator:

A deschis lamboul la 5-6 dinti, a curatzat radacinile, a facut surfaj la 2 radacini (foarte putin), a pus os artificial la 2 dinti (foarte putin) si dupa ce a terminat 6 dinti m-a intrebat daca mai rezist sa-i rezolve si pe ceilalti 3 (in total 9 dinti). Crezand ca se refera la durere si nestiind la ora aceea ca nu e permis ca operatia sa dureze prea mult, am raspuns ca da. Ca urmare a deschis, curatat si ceilalti 3 dinti. Dupa aceea i-a cerut asistentei sa caute membrana in bagajul cu care a venit de la Cluj. Membrana nicaieri. S-a dus si el s-o caute, a vazut ca nu este si a decis evident sa inchida lamboul. Cu totul operatia a durat cam o ora si un sfert.
Imediat dupa operatie mi-a spus exact asa: "deoarece sub gingie lucrurile au stat neasteptat de bine si nu a fost mult de lucru, am decis sa opereze si restul dintilor. In mod normal nu se opereaza mai mult de 4-6 dinti, dar la dvs s-a putut pt ca subgingival situatuia a fost nesperat de buna".
L-am intrebat atunci daca nu va fi nici o problema din cauza ca nu a pus membrana, mi-a raspuns ca oricum membrana nu foloseste la mare lucru (evident ca se justifica, din orgoliu profesional. Stiam foarte bine la ce foloseste membrana).
M-a programat la control dupa 1 saptamana.

Cand m-am uitat in oglinda imediat dupa operatie am avut prima dezamagire: marginea gingivala mult mai jos decat fusese inainte..

Bineinteles ca m-am umflat destul de rau dupa operatie (a durat prea mult). Am luat doxicilina, metronidazol si nurofen forte 5 zile si am facut clatiri cu corsodyl (contine clorhexidina) conform retetei. Am respectat toate regulile de igiena si alimentatie (lichide si alimente foarte moi).

A 2-a zi m-am dus la d-na doctor dentist a mea asa cum eram (cu gingia inflamata), nu parea sa fie nici o problema.

Dupa 2 zile, cand a scazut inflamatia am observat in oglinda la 2 dinti laterali care sunt mai distantati  ca papila nu este suturata sub fire, era acolo o crapatura de toata frumusetea. Din pacate d-na mea doctor dentist era in concediu (alt ghinion). Nu aveam ce sa fac decat sa astept sa vina d-l chirurg dupa 1 saptamana si sa merg la control.

La 1 saptamana de la operatie, conform programarii, ma duc la d-l chirurg la control. Imi spune: totul este in regula, igiena este foarte buna, gingia se vindeca normal. Ii spun ca am observat "crapatura" din gingie, imi spune ca nu este adevarat, am papila formata, totul este ok. Il intreb ce se poate face pentru ridicarea marginii gingivale (am avut sa zicem "diplomatia" de a nu face referire la faptul ca nu a pus membrana) si mi-a raspuns ca nu se poate face nimic.

La 2 saptamani de la operatie ma duc la d-na doctor dentist a mea sa-mi scoata firele, conform programarii. Le scoate si ramane interzisa: gingia complet nesuturata, in gingie gauri desfacute pana la os (unele de 3-4 mm latzime), radacinile dintilor complet expuse. In cele 2 locuri unde a pus os artificial se vad granulele de os. Nu exista procese inflamatorii, nu ma doare nimic decat ca radacinile sunt sensibile la rece/cald/acru, etc. Mai ies din cand in cand la periaj granule de os artificial.
De curand am citit pe internet pe un forum de specialitate ca nu este bine sa se foloseasca clorhexidrina acolo unde osul este expus, deoarece afecteaza osteointegrarea si am renuntat la corsodyl (desi nu stiu daca se mai poate pune priblema de osteointegrare) din proprie initiativa si folosesc ossidenta, deocamdata.

Evident ca gingia arata urat, intre timp s-a lasat si mai mult din cauza faptului ca  nu este prinsa nicaieri interdentar, la care se adauga si faptul ca intre timp s-a produs procesul de epitelizare. Vorbirea imi este oarecum afectata, deoarece unele consoane fac sa shuiere jetul de aer prin gaurile din gingie. In urma operatiei cu lambou m-am ales cu gingivectomie, cu distrugerea paradontiului pe care l-am avut interdentar (atata cat am avut a fost mai mult decat am acuma), intr-un cuvant atat estetic cat si parodontal m-a nenorocit.


Si... ca sa fie ghinionul complet d-l doctor chirurg este plecat in Germania, va veni numai in data de 25 august,  la exact o luna dupa operatie.

Opinia d-nei doctor dentist a mea, care de altfel este un om exceptional si sufera pentru fiecare pacient in parte este de parere ca nu este bine sa apelez la alt chirurg pentru rezolvarea problemei si ca trebuie sa astept intoarcerea domnului chirurg care m-a operat. O inteleg si pe ea, pentru ca in Zalau nu are cu cine coopera si n-are nici un interes sa intre in conflict cu el, inteleg si orgoliul domnului chirurg si teama lui de a nu-l acuza de malpraxis (oricum as da-o, intai sa tai omul si dupa aia sa-ti cauti materialele prin bagaje nu e in regula, trebuia sa se asigure ca are tot ce-i trebuie inainte de operatie). Dar intrebarea intrebatoare este: CE MA FAC?

Culmea ghinionului este ca,  inainte sa aleg chirurgul m-am informat, nu m-am dus dupa ureche. Nu este un medic rau, atat colegii lui din Cluj cat si colaboratorii din Zalau spun ca este bun profesional,dar din pacate este foarte ocupat si foarte grabit. Inainte de operatie m-am informat pe intenet despre parodontopatii, tratamente conservatoare si chirurgicale, ce sunt materialele de aditie, ce sunt membranele, la ce folosesc, cum se folosesc, etc. Am descarcat chiar si lucrari de doctorat pe care le-am citit si am inteles din ele atat cat poate un om care n-a facut medicina. Am vazut poze cu etape ale operatiei, suturi, rezultate dupa 1 luna, dupa 6 luni, dupa 1 an. Nu mi-a folosit la nimic.

In speranta ca ati avut rabdare sa cititi odiseea mea, va rog sa-mi dati cateva sfaturi pentru rezolvarea problemei mele, si anume:
- credeti ca este bine sa apelez la alt chirurg pentru operatie regeneratoare (in sensul de a da sanse paradontiului sa se refaca, de fapt scopul final al unei operatii cu lambou), operatie care sa redea structura estetica si functionala a gingiei? Daca da, pe cine imi recomandati?
- avand in vedere ca epitelizarea care s-a produs intre timp va duce la o pierdere suplimentara de tesut ( o trecem la "pierderi de razboi"), mai poate fi ridicata marginea gingivala la un nivel cat de cat estetic si morfologig? Daca da, prin ce metode? Mai poate fi repozitionat lamboul asa cum trebuie dupa toate cate s-au intamplat?
- credeti ca este mai bine sa apelez la acelasi chirurg? Daca da, cum il pot convinge sa puna puna membrana si sa faca un lucru ca lumea fara sa am aerul ca ii dau lectii (asa ceva nu se face, si eu m-as da pe usa afara daca as fi in loculu lui)?
- daca astept intorcerea chirurgului si trece timpul, ce riscuri imi asum? Se poate intapla ceva rau cu gingia/dantura/tzesuturile? Trebuie sa ma reoperez urgent?


Imi cer scuze ca v-am sscis un roman atat de lung, dar din pacate de la amanunte se trage necazul meu, imi era imposibil sa sintetizez.

Va multumesc anticipat pentru rabdarea de a fi citit si in speranta ca imi veti putea da niste sfaturi utile, deoarece pacientul este foarte singur in necazurile lui.

__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed

Sfatul meu este sa vizitati si alt medic chirurg. Nu pun la indoiala metoda de tratament a medicului care v a operat. Spun doar ca ar fi bine sa fiti vazuta si de catre alt medic in cadrul unei consultatii.
 

__________________
Elena

Date:
Permalink Closed

Am inteles ca dehiscetzele se lasa sa se vindece per secundam. Dupa cat timp de la operatia cu lambou pot beneficia de o  operatie cu proceduri regenerative?

__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed

 Stimata Doamna la aceste intrebari va poate raspunde un medic specialist chirurg, acest lucru se poate aprecia si in functie de caz doar printr-o consultatie.

__________________
Maria

Date:
Permalink Closed

Am paradontoza de cativa ani si acum doi ani am facut operatia cu lambou si Emdogain. M-am mutat intre timp in Statele Unite unde in fine am o asigurare dentara si as vrea sa continui tratament + igiena profesionala fcuta la un cabinet. Problema mea este terminologia. Cum se spune "operatie cu lambou"? Au idee ce este Emdogain doar spunandu-le acest nume? Cred ca este important ca doctorul sa primeasca de la mine un istoric al bolii, mai ales ca nu este o boala care sa se incheie prea curnad dupa cum se arata.
Cu multumiri



__________________
sorin

Date:
Permalink Closed

Nici macar nu stiu cu ce sa incep ....  se  pare  ca  am fost "catalogat " cu o parantondoza ...cu  infectie  osoasa ... si .. am consultat un Dr chirurg . Dupa ce  a  analizat radiografia , mi-a  dat de inteles ca ..nici macar  problema implantului nu intra in discutie , cel putin din punctul lui de vedere , din cauza  osului care ...a  disparut ...sau  este  foarte  subtire . As  avea  nevoie  de  o aditie  osoasa ( sper ca am scris  bine ) . Este  vorba  de  partea  de  sus , unde ... in decursul anilor ...am ramas  doar cu lucrari ....mai bine  sau mai putin bine  facute .
In momentul acesta , nu stiu ce  sa  fac . M-am gandit ca in prima faza , ar fi bine  sa  scap macar de acea infectie . Am citit eva  despre  gelul PERICARE . Credetzi ca ar fi bine  sa  incep o astfel de  sedinta ?? Dupa care ... as  merge  mai  departe ..nu stiu cu  ce , dar  nu prea  as  accepta  ideea  de  placa ...de-acum . Poate ma  ajutati cu un sfat   . Multumesc .



__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed

"Am paradontoza de cativa ani si acum doi ani am facut operatia cu lambou si Emdogain. M-am mutat intre timp in Statele Unite unde in fine am o asigurare dentara si as vrea sa continui tratament + igiena profesionala fcuta la un cabinet. Problema mea este terminologia. Cum se spune "operatie cu lambou"? Au idee ce este Emdogain doar spunandu-le acest nume? Cred ca este important ca doctorul sa primeasca de la mine un istoric al bolii, mai ales ca nu este o boala care sa se incheie prea curnad dupa cum se arata."

 
Trebuie sa-i spuneti medicului doar ca ati fost diagnosticata cu parodontita si ca ati urmat tratament medicamentos si chirurgical; in urma unor noi investigatii se va stabili starea in care se afla tesutul parodontal.

__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed

"Nici macar nu stiu cu ce sa incep ....  se  pare  ca  am fost "catalogat " cu o parantondoza ...cu  infectie  osoasa ... si .. am consultat un Dr chirurg . Dupa ce  a  analizat radiografia , mi-a  dat de inteles ca ..nici macar  problema implantului nu intra in discutie , cel putin din punctul lui de vedere , din cauza  osului care ...a  disparut ...sau  este  foarte  subtire . As  avea  nevoie  de  o aditie  osoasa ( sper ca am scris  bine ) . Este  vorba  de  partea  de  sus , unde ... in decursul anilor ...am ramas  doar cu lucrari ....mai bine  sau mai putin bine  facute .
In momentul acesta , nu stiu ce  sa  fac . M-am gandit ca in prima faza , ar fi bine  sa  scap macar de acea infectie . Am citit eva  despre  gelul PERICARE . Credetzi ca ar fi bine  sa  incep o astfel de  sedinta ?? Dupa care ... as  merge  mai  departe ..nu stiu cu  ce , dar  nu prea  as  accepta  ideea  de  placa ...de-acum . Poate ma  ajutati cu un sfat   . Multumesc ."

  Urmati tratamentul propus de catre medicul dumneavoastra, nu incercati sa va tratati singur.

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard