Post Info TOPIC: Glassionomer vs Compozit
Ivanna

Date:
Glassionomer vs Compozit
Permalink Closed


Buna ziua,

As vrea sa stiu in ce situatii este indicat ca pt o plomba (la un molar) sa se foloseasca glassionomerul in locul compozitului.

Va felicit ca va rapiti din timpul pretios pt a da o sugestie, un sfat celor care au nevoie. O zi buna in continuare va doresc!

__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed

Compozitul este materialul care reface cel mai bine coloristic ( estetic ) dintele si rezista cel mai bine la fortele masticatorii.
 Glassionomerul de sticla are o slaba rezistenta mecanica, este insuficient fizionomic. Gassionomerii se folosesc in general ca baza sub materialele compozite, la sigilarea santurilor si fosetelor, obturatiile ( plomba ) cariilor de colet ( cele situate lanba gingie ).

"As vrea sa stiu in ce situatii este indicat ca pt o plomba (la un molar) sa se foloseasca glassionomerul in locul compozitului."

 
Depinde de zona afectata a dintelui, tipul de molar ( temporar sau definitiv ) etc.

__________________
Ivanna

Date:
Permalink Closed

Va multumesc mult pentru raspuns.

La ultimele vizite la stomatolog, mi-au fost facute 6 obturatii: 4 la cei 4 molari de minte, una la 4.7 si alta la 1.6. In afara de 1.6 peste tot a fost vorba de carii extrem de superficiale, abia sesizabile as zice. La 1.6 s-a inlocuit o plomba mai veche si cavitatea care a rezultat in urma frezarii a fost destul de mare, aproape ramanand doar peretii din dinte, pastrandu-se foarte putina suprafata orizontala. La toate cele 6 plombe, medicul cerea asistentei "glasionomer A2", iar in lista de preturi a clinicii obturatiile se diferentiaza astfel:

16 Obturatie compozit - 1 supraf. 45
17 Obturatie compozit - 2 supraf. 55
18 Obturatie compozit - 3 supraf 65
19 Obturatie compozit - 4+ supraf.+/-unghi 75
20 Obturatie glasionomer - 1 supraf 45
21 Obturatie glasionomer - 2 supraf 55
22 Obturatie glasionomer - 3+ supraf 65
23 Obturatie ciment provizorie 15

Toate astea ma fac sa cred din ce in ce mai mult ca aceste 6 obturatii sunt din glasionomer integral.

Precizari : -am 22 de ani si dintii de care vorbesc sunt toti viatli.
              - problema a inceput sa ma framante de vreo 1 saptamana, cand ghinion avand, am muscat pe un sambure de pruna cu 1.6 si suspectand ca plomba s-a crapat, am inceput documentarea pe internet referitoare la materialele pt obturatii. Se vede parca o linie fina care traverseaza plomba da nu-mi dau seama daca e de la modelarea materialului sau e chiar fisura.Sunt constienta ca si daca era compozit se putea la fel de bine crapa insa m-ar ingrijora enorm sa stiu ca la restu de 5 molari este glasionomer integral.
              -obturatiile au fost facute toamna trecuta
              - nu voi ajunge la stomatolog pt investigatii amanuntite decat la mijlocul lui octombrie de aceea descriu in asa amanunt si cu atat interes problema.

Ce parere aveti de cele relatate de mine? Am motive de ingrijorare? Ce parere aveti, oare era totusi capabila sa-mi puna glasionomer integral?

Momentan asa arata (daca are vreo relevanta) molarul 1.6.


Va multumesc din suflet ca ati avut rabdarea sa cititi ce am scris.
Astept cu interes parerea dumneavostra.

__________________
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Permalink Closed

 Nu trebuie sa aveti motive de ingrijorare. Medicul dumneavoastra a apreciat cel mai bine cum trebuie tratat dintele 16. Din poza pe care o aratati totul este in regula. 

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard